PsychoWerk (c) 2022 Alle rechten voorbehouden Wettelijke privacy statement | Algemene voorwaarden

Theater & Co.

Iedere kaars heeft een vuurtje nodig om te gaan branden en voor mij was dat Henk van Osch, een oud-docent van de Sociale Academie ‘Den Elzent’ in Eindhoven. Hij liet mij kennismaken met de wereld van het toneelspelen en hoe te regisseren.


Na het spelen van mijn eerste rol in een komedie van Alan Ayckbourn, wist ik het zeker: ik wilde toneelstukken gaan schrijven en gaan regisseren. In 1983 ging mijn eerste toneelstuk in première. Twee eenakters met de titel: De lift & de Dood. Hierna ben ik fanatiek gaan schrijven en heb bij diverse amateurtoneelgezelschappen geregisseerd.


Rond 1990 veranderde dit door het verschijnen van mijn eerste boek: ‘De beginnende groepsleider.’ De eindredacteur van de uitgeverij, Jan van Haaren, stimuleerde mij om als hoofdactiviteit groepsdynamica te nemen, waarbij toneel aan bod kon komen in de vorm van psychodrama. Decennia lang uiteenlopende psychodrama’s uitgevoerd binnen teams, opleidingsgroepen, persoonlijke groei & ontwikkelingsgroepen, bij (relatie-)counseling.


Hier kwam omstreeks 2013 verandering in toen ik ging samen werken met onder andere Wilma Paalman binnen stichting Gullie. Een nieuw kaarsje werd aangestoken en een oude liefde ontwaakte als een Doornroosje: toneelspelen. Alleen nu had het niet alleen betrekking op voorstellingen, maar ook (korte) films maken en uiteenlopende video’s. Klik hier om een impressie te krijgen!  


In de afgelopen jaren heb ik diverse voorstellingen voor de Salon van Weleer mogen schrijven en regisseren. Wat te denken van een levend hoorspel of een detective kijkspel, maar ook seizoensgebonden voorstellingen voor Halloween, Sinterklaas en Kerstmis. Om nog maar te zwijgen over de komedies en sfeervolle zomeravond voorstellingen. Of wat te denken van de thema-uitzendingen op Facebook met Serge & Helga?


Een plezier bijeffect was dat een andere oude liefde ook nieuw leven werd ingeblazen: fotografie. En heb ik mij gewaagd aan het maken van muziekstukken met vele samples.


Het theaterproject: ‘Drie gezichten van de dood’, staat op het programma voor het seizoen 2022/2023. Een project vol met humor, soms bitter, soms wrang en vaker een volle lach, maar dat je ook tot nadenken aanzet. Ik heb er zin in!

Links: Gert van Veen. Rechts: Hans van de Ven